Regiunea Antalya din Turcia a fost vizitată în 2017 de aproape 120.000 de români, iar în 2018 se estimează că 150.000 își vor petrece vacanța aici. Resort-uri luxoase care se întind pe zeci de hectare, servicii all inclusive de calitate, dar și orașe antice cu o istorie bogată. Antalya are multe de oferit și este anul acesta poate cea mai căutată destinație pentru familiile cu copii.
Cum ajungi în Antalya
Coasta Antalyei se află la aproximativ 1500 de km de Craiova. Se poate ajunge aici cu mașina, însă distanța mare nu recomandă parcurgerea traseului dintr-o singură bucată. De cele mai multe ori se face o oprire în Istanbul, însă și așa este un drum obositor, iar avionul este cea mai bună variantă de transport. În perioada estivală, zboară zilnic cel puțin un avion charter către Aeroportul Antalya de pe Aeroportul Otopeni, dar și din marile orașe ale țării. Prețul unei curse charter este de aproximativ 200-250 de euro dus-întors, dar mai există și varianta unui zbor cu escală. Fie că alegeți un zbor cu Pegasus Airlines din Otopeni cu escală la Istanbul, fie un zbor cu Turkish Airlines, cu escală în același oraș, tariful se apropie de cel al unui zbor charter. Din Craiova, începând cu iunie 2021 există două charter săptămânală spre Antalya, iar ultimul zbor va fi pe data de 22 septembrie.
Ce stațiuni sunt în Antalya
Orașul ce poartă numele regiunii are aproape 2 milioane de locuitori, dar nu este cea mai populară destinație de vacanță din zonă. În capitala regiunii merită vizitate centrul vechi și bazarul. Pentru petrecerea vacanței se recomandă alegerea unei stațiuni de pe coastă. Din Aeroportul Antalya, turiștii pot să ajungă cu un transfer în stațiunile Kemer, Lara, Belek, Side și Alanya. Fiecare include mai multe ministațiuni unde se găsesc sute de hoteluri, majoritatea de 5 stele, și care funcționează în sistem all inclusive sau ultra all inclusive. Stațiunea Kemer se bucură de vedere la Munții Taurus și este la aproximativ 50 de kilometri de Antalya. Este populară printre tineri pentru că aici sunt cele mai faimoase cluburi din Turcia unde concertează în sezonul estival artiști cunoscuți cunoscuți precum DJ Tiesto sau…Inna. Plajele de aici sunt majoritatea cu pietriș. Stațiunea Lara este cel mai aproape de Aeroportul Antalya. Se află la doar 15-20 km și este recomandată pentru turiștii care nu vor să parcurgă distanțe mari de la aeroport până la hotelul unde sunt cazați. Plajele de aici sunt majoritatea cu nisip sau amestec de pietriș cu nisip. Urmează stațiunea Belek, considerată cea mai luxoasă de pe Riviera Turcească. Asta din cauza faptului că aici au fost ridicate printre cele mai impresionante hoteluri din regiune, unde o noapte de cazare poate să coste chiar și câteva mii de euro. În plus, aici sunt și foarte multe cluburi de golf. Plajele de aici sunt cu nisip sau cu amestec de nisip cu pietriș.
Stațiunea Side este o altă destinație populară. Pe lângă hoteluri, aici, turiștii vor găsi un oraș antic splendid ce merită vizitat mai ales seara, când toate obiectivele sunt iluminate. Templul lui Appolo și Amfiteatrul sunt două dintre cele mai importante obiective din Side Antik. În plus, stațiunea plină de viață este împânzită de restaurante, baruri și cluburi la modă. Ultima stațiune este Alanya, care de fapt este un oraș cu 400.000 de locuitori care oferă, de asemenea, un centru istoric impresionant și plaje cu nisip. Antalya nu excelează la capitolul peisaj. Nu o să găsești apa cristalină și peisajele din Bodrum, de la Marea Eggee, dar compensează prin nivelul serviciilor.
Ce îți oferă hotelurile din Antalya
Pe Riviera Turcească s-au investit în ultimii 20 de ani foarte multe bani în hoteluri luxoase. Majoritatea investitori turci, dar și oameni de afaceri din Rusia au investit în proprietăți de 5 stele ce se întind pe zeci de hectare și care funcționează în sistem all inclusive. Hotelurile au fost construite astfel încât să te țină pe teritoriul lor. Au sute de camere, mai multe restaurante specializate în diverse bucătării, dar și facilități de agrement: parcuri acvatice, terenuri de sport, cluburi de noapte, amfiteatre cu spectacole etc. Turiștii primesc o brățară pe care o vor avea la mână pe tot parcursul vacanței, astfel încât angajații să știe că sunt clienții hotelului și că beneficiază de sistemul all inclusive. Sistemul all inclusive înseamnă că se oferă 3 mese pe zi, plus gustări și băuturi la discreție, iar ultra all inclusive oferă în plus un bar care este deschis 24 de ore din 24. Majoritatea hotelurilor oferă toate cele 3 mese tip bufet, dar există și restaurante a la carte. De cele mai multe ori, restaurantele a la carte sunt la un cost suplimentar, dar dacă sejurul este de 7 nopți, oaspeții au posibilitatea să ia masa gratuit la un restaurant a la carte, o singură dată per sejur. Însă conceptul de all inclusive diferă de la un hotel la altul.
Cum alegi un hotel în Antalya
Aici este cel mai dificil. Sunt sute de hoteluri bune pe Coasta Antalyei, dar trebuie să găsești resort-ul care ți se potrivește. În primul rând, trebuie să știi că în Turcia nu se face corect clasificarea hotelurilor, la fel cum se întâmplă și în alte țări. Astfel, dacă alegi un hotel doar de dragul prețului, s-ar putea să plătești pentru un hotel de 5 stele și să beneficiezi de condiții de 3 stele. De aceea, trebuie ales în funcție pe recomandări. Fie că citești recenzii pe site-uri specializate precum TripAdvisor sau Booking, fie că vorbești cu un agent de turism, e musai să alegi un hotel care are un rating pozitiv. Trebuie atenție mare și când vine vorba de calitatea serviciilor all inclusive. În majoritatea hotelurilor o să primești băuturi răcoritoare la dozator și băuturi alcoolice locale, care nu au niciun gust. Resort-urile premium servesc băuturi îmbuteliate, iar băuturile alcoolice sunt branduri de import consacrate. Însă și prețul este pe măsură. La fel și în cazul mâncărurilor. Hotelurile bune se diferențiază prin diversitatea și calitatea preparatelor oferite.
Ce gen de turiști vei întâlni în Antalya
Majoritatea turiștilor care ajung pe Coasta Antalyiei sunt ruși. La fel ca românii, rușii sunt fani all inclusive și sunt clienții potriviți pentru hotelierii turci. Angajaților din Rusia, statul le decontează până la 50 la sută din valoarea unui pachet turistic, așa că sunt foarte mulți care își permit să își petreacă vacanța în Antalya. Mulți dintre turiștii români care ajung în Antalya sunt familii cu copii. Ajung aici pentru că este comod și chiar rentabil financiar pentru o familie să își petreacă vacanța într-un resort cu toate facilitățile incluse. Mâncare și băutura sunt la discreție, nu trebuie să caute în fiecare seară un restaurant unde să ia masa, plaja și piscinele sunt pe teritoriul hotelului, copii au la dispoziție mini parcuri acvatice, iar în fiecare seară au la dispoziție programe de divertisment în amfiteatrele complexelor sau cluburi cu DJ. Din păcate, mulți turiști români merg în Turcia și nu ies nici măcar o singură dată din resort. Ce-i drept, multe hoteluri sunt în câmp, astfel că nu au ce să vadă în afara complexului, dar sunt și proprietăți situate aproape de stațiuni celebre, cum ar fi Side, unde chiar ai ce să vezi. Pentru tinerii dornici să exploreze o destinație, Antalya poate nu este cea mai bună alegere. Majoritatea tinerilor aleg stațiunea Kemer, care este mai animată grație cluburilor, dar există și hoteluri adults only, pentru turiști dornici de relaxare fără copii în preajmă sau care vor să își petreacă luna de miere într-un loc cu servicii premium. De asemenea, toți turiștii au la dispoziție excursii opționale, contra cost. Prin acestea se numără excursia la hamam (centru spa tradițional turcesc), rafting, diverse sporturi nautice pe plajă – jet sky, paragliding, etc, excursia la bazarul din Antalya sau excursia la Pamukkale, unde sunt celebrele piscine din travertin, cu apă minerală caldă. Per total, Antalya este o destinație primitoare, care merită vizitată cel puțin o dată, indiferent de vârstă.