Am cunoscut la un moment pe cineva care spunea că unele dintre cele mai frumoase plaje din Europa sunt în Halkidiki. Nu l-am crezut până nu m-am convins cu ochii mei. Am pășit pe pământ grecesc destul de târziu. Acum 2 ani. Aveam alte locuri de vacanță bifate, dar nu ajunsesem în una dintre cele mai populare destinații de vacanță pentru români, poate chiar cea mai populară – Halkidiki. Atât de mult mi-a plăcut, încât următorul an am revenit iar pentru câteva zile. Până la urmă, ce poți să îți dorești mai mult de la o vacanță: zeci de plajă parcă desprinse din wallpaper-urile pentru Windows, bucătărie cu preparate delicioase și oameni primitori, care, vorba aia, ar face orice ca să te simți bine!

Cum ajungem în Halkidiki

Păi, ori cu mașina personală sau autocarul, ori cu avionul. Se zboară din București cu Ellin Air sau Tarom pe Aeroportul din Salonic. Dar la fel de simplu este și cu mașina personală. Sunt aproximativ 750 de km din Craiova sau București până în regiunea Halkidiki. La vecinii Bulgari se plătește vinietă (circa 7 euro pentru 7 zile sau circa 15 euro pentru 1 lună), iar în Grecia este doar o singură porțiune de autostradă, de la intrarea în țară spre Salonic, care se plătește cu 2,4o euro per sens. Halkidiki este de fapt o peninsulă formată din 3 brațe: Kassandra, Sithonia și Athos. Legenda spune că Zeul Mării, Poseidon, s-ar fi supărat și ar fi lovit cu celebra furcă în Mareea Egee, dând naștere celor 3 brațe. Brațele sunt pline de stațiuni mari sau mici sate pescărești, cu curți cu lămâi, rodii și măslini, care arată de parcă timpul s-a oprit în loc. Da, e un loc bun unde ai putea să trăiești tot restul vieții. Cu marea turcoaz la doi pași, cu fructe de mare și pește proaspăt, dar și cu oameni calzi, cu stil de viață simplu, relaxant și fără griji, parcă ți-ai dori să petreci aici mai mult de o vacanță. Pe mine m-a fermecat.

Unde ne cazăm în Halkidiki

Aici avem foarte, foarte multe variante bune și foarte bune. Trebuie știut de la început că Grecia nu excelează la capitolul lux când vine vorba de cazări. Ei au stilul lor grecesc, cu camere rustice, cu stric necesar, însă cu un mare avantaj – curățenie deplină. Marea majoritate a unităților sunt tip studio, adică un fel de mini garsoniere cu chicinetă, unde poți să îți prepari micul dejun, dacă ai chef.  Kassandra are stațiuni mai animate, cu viață de noapte, Sithonia este mai sălbatică, are plaja spectaculoase, dar stațiunile sunt foarte liniștite. Și mai avem brațul Athos, care în afară de 2,3 sate la intrarea pe braț, restul este disponibil doar pentru turism religios, pentru că este plin de mănăstiri. Aici au acces doar bărbații, iar accesul se permite doar dacă se depun o cerere cu ceva timp în urmă. Însă, cei care vor neapărat să vadă mănăstirile, au la dispoziție zeci de firme care fac excursii cu barca până aproape de țărmul brațului Athos, de unde se văd mănăstirile în toate splendoarea lor.

Kassandra

Pe brațul Kassandra e ok să facem cazare în stațiunea Kalithea, care este de fapt un mic orășel, cu plajă lată cu nisip și apă cristalină, multe taverne, baruri, viață de noapte, resorturi și pensiuni cu studiouri, dar și alte stațiuni mai măricele precum Hanioti, Pefkohori sau Afitos. Cei care ajung în Afitos trebuie neapărat să ia masa la unul dintre restaurantele de pe coastă. Toate sunt la înălțime, mâncarea este excelentă, iar peisajul îți taie respirația. Golful ce desparte brațele Kassandra și Sithonia se vede mai frumos ca nici într-un alt loc. Plus că Afitos este o așezare tradițional grecească, adică are străzi înguste, pietruite, și o biserică interesantă în centrul localității. Hanioti este o stațiune foarte animată, la fel ca și Pefkohori, iar plajele lor sunt cu nisip. Foarte important este faptul că în toată zona Halkidiki, șezlongurile și umbrele de pe plajă se oferă gratuit dacă faceți consumație. Pe brațul Kassandra mi-a plăcut și satul pescăresc Nea Skioni, un mic port, cu ambaracțiuni și taverne cu preparate delicioase. Plaja nu e extraordinară aici, dar merită vizitat și băut un frappe la unul dintre barurile de pe faleză. Tot pe Kassandra se află celebrul resort Sani Beach, care este de fapt un mega resort luxos, cu vile cu sau fără piscine private, construit de la zero. Prețurile sunt mai mari aici, iar plaja nu mi s-a părut spectaculoasă, față de altele. Poate pentru că era înnorat când am vizitat-o. Tot pe Kassandra trebuie traversată cu mașina insula și oprit pe unul dintre cel mai înalt vârfuri al brațului Kassandra, unde se află o mică bisericuță – Agios Athanasios. Lăcașul de cult este de drumul dintre Nea Skioni și Pefkohori. Dacă cerul este senin, de acolo se poate admira Marea Egeea de pe ambele părți ale brațului. Cei care au familii cu copii să evite plaja în stațiunea Kriopigi. Este plajă cu pietriș și poate nu este pe gustul tuturor, deși are un aer foarte sălbatic.

Sithonia

Brațul Sithonia este și mai spectaculos din punct de vedere al peisajului. Aici am văzut cele mai frumoase plaje din Halkidiki. Preferata mea este Portokali Beach sau Orange Beach, cum îi spun turiștii. Are un aer tropical, parcă nu e Grecia, parcă e altceva, exotic. Plaja este de faptul compusă din mai multe stânci, care au formă de șezlonguri naturale, dar are și o mică porțiune de nisip. Trebuie neapărat vizitată dacă ajungeți în zonă. Foarte mult mi-a plăcut și plaja din Vourvourou, care seamănă într-un fel cu Portokali, dar are o porțiune mai mare de nisip, fiind potrivită pentru familii cu copii. Tot cu nisip este și plaja din Sarti unde ai parte bonus de o vedere impresionată la Muntele Athos. Toate aceste trei plaje au stânci aproape de mal așa că sunt o opțiuni bună pentru pasionații de snorkelling. Cei care ajung pe Sithonia pot vizita și satul Agios Nikolaos, o mică așezare neasaltată de turiști, încă, unde poți să mănânci la o terasă alături de localnici. Ce trebuie ținut cont este faptul că stațiunile din Sithonia sunt foarte liniștite. Eu am fost cazat în Vourvourou, iar la ora 10 era stingerea. Terasele se închideau, muzica grecească se oprea și toată lumea mergea la cazările lor. Poți să alegi stațiunea Neos Marmaras ca și loc de petrecere a serilor pentru că este un mic orășel, cu un port și cu viață de noapte cât de cât existentă. Însă, per total, pentru familiile cu copii, Sithonia este alegerea perfectă.

Athos

Pe al treilea braț se poate face cazare în Ournopoli, cea mai importantă stațiuni din partea nordică a Athos-ului, în localitatea Tripiti, sau pe insula Ammouliani, singura insulă locuită din Halkidiki. Este pe lista de destinții, poate vara viitoare o să ajung câteva zile acolo pentru că am auzit că are câteva plaje spectaculoase.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *