Cum ajungem în Kavala

Regiunea Kavala este una dintre cele mai frumoase zone din Grecia de Nord. Turiștii români pot ajunge aici doar în 9 ore pentru că orașul Kavala se află la 600 de km de granița cu România. Pentru cei din Craiova, traseul este următorul: Craiova-Calafat-Vidin (Podul Noua Europă)-Montana-Vratsa-Sofia-Kulata (granița cu Grecia)-Serres-Kavala, iar pentru cei din capitală: București-Giurgiu-Ruse (Podul Prieteniei)-Plovdiv-Makaza (granița cu Grecia)-Kavala. La intrarea în Bulgaria trebuie achitată vignieta. Cea mai ieftină este pentru 7 zile, iar prețul este de 15 leva (echivalent a aproximativ 7 euro). Dacă tot tranzitați Bulgaria, puteți să alimentați cu încredere de la vecini. Prețul carburantului este cu aproximativ 30-40 de bani mai mic decât în România și este de aceeași calitate.

Orașul Kavala

Unde ne cazăm în Kavala

Kavala este un oraș. Are vreo 60.000 de locuitori, deci este o zonă agitată și zgomotoasă. În oraș sunt câteva hoteluri de luat în seamă. Printre ele se numără și Airotel Galaxy 4*, la care am fost eu cazat. Este amplasat în port, fix lângă centrul vechi. Oferă camere și servicii chiar de 4*, iar restaurantul panoramic de la ultimul etaj are o vedere de zile mari, la orasul vechi, cocoțat pe deal, dar și la Marea Egee. În centru mai găsim Hotel Esperia 3*, Hotel Oceanis 3*, iar la marginea orașului Hotel Egnatia Spa 4* și Hotel Lucy 5*. Un plus pentru Hotel Lucy, pentru că se afla chiar lângă o plajă cu nisip, dar este la aproximativ 3 km de centrul orașului. Cei care nu vor cazare în oraș pentru că sunt dependenți de mașină pentru a ajunge la plajă, există Hotel Bomo Club Toska Beach 4*, dar și mai multe opțiuni de studiouri și pensiuni în stațiunile Nea Peramos și Nea Iraklitsa, situate la doar 15 km de orașul Kavala.

Micul dejun la Hotel Airotel Galaxy 4*

Ce putem să facem în regiunea Kavala

Dacă ești cazat în oraș, nu ai cum să te plictișești. Sunt sute de taverne și magazine în centrul orașului. Prețurile sunt foarte accesibile: o masă la o tavernă pentru 2 persoane costă aproximativ 25 de euro, iar preparatele sunt excelente.

Souvlaki
Biban de mare

Dimineața, pe la ora 9, o să vezi toate terasele pline cu greci care ies să își bea cafeaua. Deh, face parte din cultura lor să înceapă ziua socializând la o cafea. De asemenea, există un port cu ambarcațiuni, dar și un frumos oraș vechi cocoțat pe deal. Cei care vor să exploreze orașul vechi, cu arhitecutra sa tradițional grecească, trebuie să se pregătească pentru a urca pe câteva străduțe cu alei înguste. Vor trece pe lângă luxosul Hotel Irmaret 5*, în stil otoman. Construcția unde o noapte de cazare costă aproximativ 300-400 de euro a fost ridicată acum vreo 200 de ani, la comanda comandatului Muhammad Ali al Egiptului, fondatorul statului modern Egipt, originar din Kavala. Inițial a fost reședința sa, iar acum este hotel și muzeu. Poate fi vizitat, iar biletul costă 5 euro. Mai sus de Hotel Imaret veți găsi Castelul din Kavala. Este cocoțat în vârful dealului și oferă o vedere panoramică superbă asupra orașului.

Kavala, la apus
Casa din centrul vechi din Kavala

Unde mergem la plajă în regiunea Kavala

În orașul Kavala, opțiunile sunt limitate. Există 2 plaje, una la intrarea de vest, unde se află și Hotelul Lucy5*. Plaja e întreținută, arată bine, iar apa este curată. Cealălaltă plajă, din partea de vest, este de asemenea amenajată, dar apa nu este foarte curată. Cele mai frumoase plaje sunt, bineînțeles, în afara orașului. Personal, cred că cea mai frumoasă plajă din zonă este Cavo Vrasidas.

Plaja Cavo Vrasidas

Se află la 18 km de orașul Kavala și este un pic mai greu de accesat. Există un drum neasfaltat de 2 km, care se abate de la drumul de pe coastă Kavalei, dar merită! Plaja este amenajată într-un mic golf, cu apă splendidă, intrare lină în apă, șezlonguri, umbrele și o tavernă cu bar și bucătărie. Șezlongurile sunt la consumație, iar serviciile sunt foarte bune. Am apreciat că băuturile îmbuteliate sunt aduse într-o găleată cu apă cu gheață, pentru a se păstra reci mai mult timp. A doua plajă care mi-a plăcut este Ammolofoi.

Plaja Ammolofoi
Plaja Ammolofoi

Se află tot la vreo 15 km de oraș și să nu vă speriați când GPS-ul o să vă bage pe un drum printre podgorii cu viță de vie. Zona este una agricolă, iar plaja se află chiar în spatele plantațiilor. Însă este amenajată, intrarea în apă este lină și are umbreluțe cu stuf și șelonguri care pot fi ocupate dacă îți comanzi o băutură. În topul meu, pe locul 3 se află plaja din stațiunea Nea Peramos. Sunt mai mult taverne care administrează porțiuni din plaja din stațiune. Toate sunt curate, serviciile sunt bune, șezlongurile sunt tot la consumație, iar apa este perfectă. Intrarea este lină în apă și ai și vedere la o mică insuliță aflată la doar 100 de metri în larg. În Kavala se poate face baie în Marea Egee de la sfârșitul lunii mai până aproape de finalul lunii septembrie.

Vedere de pe plaja Nea Peramos

Așadar, hai la plajă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *