Tenerife, o insulă cunoscută în întreaga lume și o destinație de vacanță pentru milioane de turiști anual. Insula ce aparține de Spania este printre preferatele românilor când vine vorba de petrecerea lunii de miere sau de o vacanță într-un peisaj inedit. Aici ai parte de un peisaj extraordinar unde să petreci o vacanță relaxantă, dar în același timp sunt și multe obiective turistice ce merită vizitate.
Cum ajungem în Tenerife
Clar cu avionul și clar după un zbor de cel puțin 6 ore. Tenerife se află în Oceanul Atlantic, aproape de coasta continentului African. Există mai multe curse charter din București către Tenerife, dar și o cursă directă de linie, operată de WizzAir. Și există și varianta unui zbor cu escală. De cele mai multe ori în Spania pentru că de aici sunt cele mai multe zboruri către Tenerife, dar și din Milano Bergamo sunt legături la prețuri convenabile. Tenerife are două aeroporturi: Nord și Sud. Pe oricare ai ajunge este ușor să ajungi în orice colț al insulei, pentru că are un lungime de aproximativ 80 km și o infrastructură foarte bună, inclusiv o autostradă care face legătura între capitala Santa Cruz de Tenerife și celebrele stațiuni din sudul insulei: Playa de Las Americas, Costa Adeje și Los Cristianos.
Cum este vremea în Tenerife
Tenerife este insula primăverii veșnice. În timpul verii nu sunt temperaturi mai ridicate de 30-32 de grade Celsius, iar în timpul iernii, temperaturi nu scade în timpul zilei sub 18 grade. Astfel, este o destinație căutată în orice anotimp. În timpul iernii, foarte mulți englezi și irlandezi preferă să își schimbe locuințe pentru 2,3 luni, preferând să conviețuiască pe frumoasa insulă din largul Oceanului Atlantic. Cu toate acestea, nu se poate face baie în Tenerife tot timpul anului. În general, din aprilie până în decembrie se poate intra în apă pentru că oceanul are peste 19-20 grade Celsius. Și în restul anului, vremea este tocmai bună pentru o sesiune de bronzat, însă doar cei curajoși se aventurează în apa destul de rece a oceanului. Trebuie precizat că există diferențe între nordul și sudul insulei. În timp ce în Nord, temperatura este cu câteva grade mai scăzută, în sud este puțin mai cald, iar acest lucru se simte și în temperatura oceanului.
Unde ne cazăm în Tenerife
Oriunde. Acesta este cel mai bun răspuns. Oriunde ne-am caza, locul are câte ceva de oferit. Majoritatea turiștilor români preferă sudul insulei, însă și în nordul insulei are stațiuni animate, cu peisaje superbe. Aici e vorba și de gusturi. În timp ce în nord există vegetație mai abundentă, în sud este totul mai arid. Cel mai important este faptul că prețurile cazărilor sunt foarte, foarte mici. Nu te-ai aștepta, dar așa este. Tocmai de aceea pentru englezi este un chilipir să petreacă iarna aici. Decât să plătească pe încălzirea locuințelor în Marea Britanie, mai bine plătesc chirie spaniolilor și stau la soare toată ziua! Prețul pentru o noapte de cazare costă între 20 și 150 de euro, în funcție de clasificarea hotelului. De reținut faptul că și hotelurile de 2 sau 3 stele oferă condiții decente, suprafața camerelor este mare, sunt curate și majoritatea sunt tip apartament, adică există o chicinetă complet utilată.
Ce putem să facem în Tenerife
Aici este o listă lungă de activități. Mulți când se gândesc la Tenerife, se așeaptă să fie o insulă exotică, cu peisaje ca în Caraibe sau chiar Maldive. Nici vorbă! Tenerife este o insulă vulcanică, așa că aici vei avea parte de un peisaj cu totul aparte. Plaje cu nisip negru, cel mai înalt vulcan din Europa, dar și parcuri acvatice și de agrement te așteaptă în însorita insulă spaniolă. De pe lista activităților nu trebuie să ștergeți Siam Park și Loro Park. Siam Park este unul dintre cele mai cunoscute parcuri acvatice din lume și merită petrecută o zi întreagă aici. Are zeci de tobogane, un lazy river, o piscină cu valuri, o plajă artificială, dar și multe alte facilități. La Loro Park veți găsi cea mai mare Grădină Zoologică din Insulele Canare. Are sute de specii de animale, iar spectacolele cu animale sunt cea mai mare atracție. Mi-au plăcut spectacolele cu delfini, orci sau lei de mare, dar și cele oferite de papagali.
Pe lista cu obiective se regăsește și impunătorul Teide. Vulcanul înalt de peste 3700 de metri poate fi cucerit cu ajutorul unei telegondole, care pornește de la altitudinea de 2350 de metri. Sau vă puteți mulțumi să ajungeți la baza conului vulcanic, cum am făcut și eu! Peisajul este unic. Parcă ești pe Marte. Tocmai de asta aici s-au filmat scene din filme precum Marțianul cu Matt Damon sau Planeta Maimuțelor!
Mai puteți să optați pentru excursia cu barca pe ocean. Noi am plătit 30 de euro de persoană și a durat 3 ore. Am văzut delfini și orci în largul oceanului și am avut parte și de o sesiune de snorkeling într-un golf drăguț.
Mai poate fi vizitat satul Masca, o așezare tradițională tipică Insulelor Canare. Și uitasem de cluburi și baruri. Stațiunea Playa de Las Americas are o viață de noapte foarte activă. Multe baruri, cluburi, puburi de karaoke sunt deschise până dimineața și sunt pline, în mare parte, de turiști englezi.
Ce plaje să vizităm în Tenerife
Lista este foarte lungă. Plajele din Tenerife au o frumusețe aparte. Poate faptul că este o insulă vulcanică le face speciale ca și peisaj…Cele mai interesante plaje sunt cele cu nisip negru, vulcanic. Sunt multe astfel de plaje în Tenerige, încă cea mai interesantă mi s-a părut Playa El Duque, situată în Costa Deja, aproape de Hotelul Riu Palace Tenerife. Mai trebuie bifată Playa Las Vistas din Los Cristianos, care oferă nisip și intrare lină în apă, plaja Las Teresitas, situată în nordul insulei, cu nisip fin și foarte lată ca dimensiune, dar și plaja Los Gigantes, aflată în apropiere de unul dintre cele mai spectaculoase puncte de interes din Tenerife. Los Gigantes sunt practic câteva stânci, înalte de peste 700 de metri, situate pe costa de sud-vest a insulei. Plaja de aici este, de asemenea, cu nisip negru, iar peisajul îți taie respirația.
Ce să mâncăm în Tenerife
Mâncare este foarte ieftină în Tenerife. Prețul pentru un mic dejun englezesc pornește de la nici 3 euro de persoane și este mai mult decât consistent. De asemenea, toate restaurantele oferă la micul dejun sandvișuri cu ton, jambon, creveți, etc. În Tenerife sunt la modă restaurantele cu meniu fix. Majoritatea au un tarif standard de 10 euro, care include aperitiv, fel principal și desert. Trebuie încercate neapărat peștele proaspăt, dar și preparatele cu fructe de mare. Ca și băutură, sangria este la mare căutare!