Istanbul este orașul contrastelor. Clădiri moderne, transport în comun bine pus la punct, dar și sărăcie și lipsă de igienă. Constantinopol, cum era denumit în perioada sa creștină, rămâne una dintre cele mai inedite alegeri pentru un citybreak, indiferent de anotimp. În articolul de mai jos vreau să vin în ajutorul celor care își doresc să viziteze un oraș cu un mix de culturi. Este pentru cei care vor să vadă altceva în afară de metropolele foarte dezvoltate din nordul și vestul Europei sau de frumusețile orașelor italiene. Istanbul e diferit și are un farmec aparte, unic. Iar avantajul este că se află la doar câteva sute de kilometri de România.
Cum ajungem la Istanbul
Avem la dispoziție toate mijloacele de transport: aerian, rutier, feroviar. Cel mai simplu este, bineînțeles, cu avionul. În fiecare zi sunt mai multe curse directe din București către Istanbul, fie că e vorba de Aeroportul Internațional Atatürk (poartă numele părintelui statului turc modern, în traducere „Tatăl tuturor turcilor”), situat în partea europeană a orașului, fie că e vorba de Aeroportul Sabiha Gökçen, situat în partea asiatică. Pe Aeroportul Atatürk zboară companii precum Tarom și Turkish Airlines, iar pe Sabiha Gökçen, compania turcească Pegasus Airlines. Călătoria durează aproximativ 1 oră și 15 minute. De reținut faptul că este Atatürk este mai aproape de centrul orașului, undeva la 19 km, față de Sabiha Gökçen, la aproximativ 45 km. Se mai poate ajunge și cu mașina sau autocarul. Distanța din București este de 650 de km (Giurgiu-Ruse-Veliko Târnovo-Svilengrad-Edirne-Istanbul) și din Craiova de 790 de km (Calafat-Vidin-Sofia-Plovdiv-Svilengrad-Edirne-Istanbul). În Turcia nu există vinietă ci se plătește în funcție de distanța parcursă pe autostrăzile turcești. De la vama cu Bulgaria până în Istanbul aveți doar autostradă, iar credit poate fi achiziționat chiar din vamă, unde veți găsi un oficiu poștal (PTT), de unde veți primi un autocolant care se va lipi pe parbriz. Dacă l-ați ratat, nu e problemă, se poate cumpăra credit de la orice oficiul poștal din Istanbul. Aveți la dispoziție câteva zile. În jur de 10 euro sunt suficienți pentru un drum dus-întors de la granița cu Bulgaria până în Istanbul. La intrare în oraș se formează foarte des cozi, însă avantajul este că există o autostradă care traversează orașul, așa că puteți ajunge destul de ușor în orice punct al acestei metropole cu peste 15 milioane de locuitori! Am precizat că se poate ajunge și cu trenul pentru că, recent, CFR a scos în vânzare bilete de tren pe ruta București-Istanbul. Numai că știi doar când pleacă, nu și când ajunge….
Unde ne cazăm în Istanbul
Sunt numeroase posibilități de cazare. Eu recomand cazarea în cartierele Sultanahmet (centrul istoric), Fatih (aflat alături), dar și în zonele Karakoy, Taksim (centrul modern al orașului) și Beyoglu. De la ultimele trei aveți la dispozție autobuze, tramvaie, metrou și chiar un funicular pentru a ajunge în centrul istoric. Toate mijloacele de transport sunt noi și moderne. Vehiculele circulă după un program fix și se pot folosi cu încredere. Mai există și varianta taxiului, fie că e vorba de mașini cu 5 locuri sau de van-uri. Este o modă în Istanbul să împarți taxiul. Să nu vă speriați dacă veți fi claxonați de taxiuri tip Mercedes Vito, conduse de șoferi care vă invită din mers să urcați la ei în mașină. Este ceva normal ca oamenii să împartă taxiul. Gen: dacă tot am drum în direcția aia, de ce să nu mergem mai mulți! Așadar, sunt multe hoteluri, hosteluri, pensiuni și apartamente de închiriat. Avantajul este că sunt foarte ieftine. Un hotel bun de 4* costă undeva la 50-80 de euro pe noapte, cu mic dejun inclus, fix în centrul istoric al orașului. Pot să vin și cu două recomandări: Avicenna 4* și Grand Washington 4*. Ambele sunt în centru și ambele au recenzii foarte bune. Însă să nu vă speciați de cum arată străzile lăturalnice din oricare din cartierele menționate mai sus. O să vedeți multă mizerie, multe gunoaie și oameni care cerșesc. Dar asta e o parte din farmecul orașului.
Ce vizităm în Istanbul
Eu am stat doar 3 nopți în Istanbul, dar a fost suficient încât să bifez cam toate obiectivele turistice importante. Iată ce am vizitat eu:
1.Hagia Sophia
Este una dintre cele mai cunoscute biserici din lume. A fost biserică creștină, apoi moschee, iar acum este muzeu. Chiar Atatürk a fost cel care a decis să o transforme în muzeu pentru a nu mai exista conflicte pe tema aceasta. Este o construcție imensă care arată ce putere avea Imperiul Bizantin în urmă cu 1500 de ani. Cum spuneam, a fost biserică creștină, apoi musulmanii au transformat-o în Moschee. E interesant să vezi pe pereții ei vechi picturi creștine care pur și simplu au fost acoperite de către musulmanii sau chiar placate cu piatră. Biletul costă undeva la 30 de lire turcești. Cei care vor să afle cât mai multe lucruri despre istoria clădirii pot apela la un ghid turistic. Sunt o grămadă la intrarea în curtea muzeului.
2. Moscheea Sultanhamet
Chiar vizavi de Hagia Sophia se află cea mai mare moschee din Istanbul. Cunoscută drept Moscheea Albastră, grație interiorului în tonuri de albastru, Mosceea Sultanului Ahmed este consideră a fi simbolul Turciei. A fost construită acum aproximativ 400 de ani și are o capacitatea de 10.000 de oameni. Imensa construcție adăpostește o școală religioasă, un spital, un caravanserai și o cantină gratuită. Intrarea este gratuită. Mare atenție pentru cei care vor să viziteze interiorul. Femeile vor primi la intrare veștminte specifice pentru a-și acoperi capul, mâinile și picioarele. Atenție cu gesturile tandre în moschee! Este considerată o ofensă adusă islamismului dacă două persoane se sărută în interiorul moscheii. Este foarte impresionantă să auzi la ore fixe chemarea la rugăciune. Fiind foarte multe moschei concentrate pe o suprafață foarte mică, o să auziți cum se cheamă la rugăciune în același timp. Senzația e unică mai ales seara, când se întunecă. Liniștea de pe Bosfor e întreruptă de difuzoarele în care se aude vocea adhanilor ce cheamă la rugăciune toți credincioșii. Mulți o să îi vedeți că atunci când aud chemarea se vor opri pur și simplu din mers, vor îngenunchea și își vor spune rugăciunea.
3. Palatul Topkapî
Se află tot în zona centrală și este sediul vechiului Imperiu Otoman. De aici au condus timp de sute de ani sultanii Imperiul Otoman. Este un palat ce se întinde pe o suprafață de peste 700.000 de metri pătrați și este înconjurat de ziduri înalte. Se poate face turul complet al palatului, dar trebuie să vă rezervați cel puțin 3 ore pentru acest obiectiv pentru că sunt multe de văzut. Intrarea costă aproximativ 25 de lire turcești. Tot la fel de impresionant este și Palatul Dolmabahce, situat pe malul Bosforului. Este locul unde a locuit Mustafa Kemal Atatürk, iar toate ceasurile din palat sunt setate la ora 9:05 – oră la care a decedat Atatürk.
4. Bazilica Cisternă
Pentru mine a fost unul dintre cele mai interesante obiective din Istanbul. Poate pentru că tocmai ce văzusem ultimul film din seria adaptată după cărțile lui Dan Brown, Inferno. O parte din scene au fost filmate în această încăpere subterană ce servea drept rezervor de apă pentru oraș, unul din cele 60 construite în perioada bizantină. Are 10.000 de metri pătrați și include 336 de coloane. Tot aici veți găsi sculptate cele 2 capete ale Meduzei. Cei care vor să rămână cu o amintire din Istanbul, la ieșire vor fi abordați de o echipă de fotografi. Au un studio improvizat unde te vor îmbrăca precum un sultan și îți vor face poze pe care ulterior vor încerca să ți le vândă. Însă merită să cumpărați un altfel de suvenir.
5. Marele Bazar
Marele Bazar este o construcție imensă de peste 40.000 de metri pătrați cu mii de magazine. Veți găsi fel și fel de produse: de la eșarfe de cașmir până la bijuterii din aur. Sfatul meu este să nu cumpărați foarte multe produse din Marele Bazar. Pe lângă se află și alte piețe unde veți găsi aceleași produse, dar la prețuri mult mai mici. Totul s nenegociază.
6. Bazarul cu Mirodenii
Sau Bazarul Egiptenilor, cum îi spun localnicii. Se află la marginea centrului istoric, iar aici veți găsi doar condimente și mirodenii. De la mentă, chimen sau turmeric locale până la șofran adus din Iran, care costă nu mai puțin de 100 de lire turcești gramul.
7. Piața Taksim și Bulevardul Istiklal
De data aceasta trecem în centrul nou al orașului. Bulevardul Istiklal este o arteră pietonală plină de magazine și restaurante. Aici poți încerca plăcinte tradiționale, baclavale sau chiar să deguști midii pe marginea drumului, de la un vreun comerciant ce și-a improvizat o mică tonetă. Pe bulevard circulă doar celebrul tramvai roșu, iar la capătul acestuia se află Piața Taksim, locul unde se strâng turcii atunci când protestează sau când este organizat vreun miting electoral. Recomandarea este să încercați restaurantele din zona Istiklal. Mâncarea este delicioasă.
8. Turnul Galata
În apropiere de Istiklal se află și Turnul Galata. Construcția înaltă de peste 60 de metri oferă vedere spectaculoasă la strâmtoarea Bosfor și are în interior un restaurant.
Pe lista obiectivelor turistice mai trebuie adăugate Moscheea Suleymaniye (Moscheea lui Suleyman), Podul Galata (face legătura între centrul vechi și Taksim, este mai tot timpul plin de pescari și are câteva restaurante drăguțe la bază), Turnul Fecioarei (se află la 2 km în larg și se poate admira de pe malul mării), parcul Miniaturk (parc tematic cu toate obiectivele din Turcia în miniatură). De asemenea, puteți încerca o croazieră pe Bosfor sau o plimbare pe sub strâmtoarea Bosfor cu metroul sau mașina, prin noul tunel inaugurat acum 2 ani de Erdogan. În zona europeană a Istanbului o să vedeți doar clădiri moderne, mall-uri și ansambluri rezidențiale, dar trebuie să treceți, măcar din curiozitate.