Gran Canaria, o destinație încă neexplorată de turiștii români, este un adevărat magnet pentru sute de mii de turiști din toate colțurile lumii. Bucata de pământ ce face parte din Arhipeleagul Insulelor Canare întâmpină turiștii cu o plajă unică în lume, plină de dune de nisip, dar și cu peisaje montane de o frumusețe rară. Bucătăria Insulelor Canare e cel mai bine reprezentată aici, iar căldura și ospitalitatea canarienilor pot satisface chiar și cei mai pretențioși turiști.
Cum ajungi în Gran Canaria
Insula Gran Canaria este teritoriu spaniol, astfel aici se poate călători doar cu buletinul. Este a treia insulă ca mărime din Canare, după Tenerife și Fuerteventura, capitala Las Palmas fiind și centrul administrativ al comunității autonome Insulele Canare. Din păcate, din România nu există încă zboruri directe spre Gran Canaria, așa că avem nevoie de o escală pentru a ajunse în Gran Canaria. De cele mai multe ori, escala o facem în Spania, de unde sunt zboruri spre Gran Canaria mai des decât trenurile între Craiova și București. Dar și din alte țări precum Portugalia sau Italia sunt foarte multe zboruri la prețuri accesibile. Primăvara sau toamna, un bilet cu escală ar trebui să coste aproximativ 200 de euro de persoană.
Cum e vremea în Gran Canaria
Vremea este bună pentru vacanțe în Gran Canaria tot timpul anului. Temperatura în Insulele Canare se învârte în jurul valorii de 23 de grade tot timpul anului. Poate că nu pare mult, dar dacă adăugăm umiditatea, cele 23 de grade se simt altfel. Iar iarna nu scade temperatura mai mult de 14-15 grade. Cu toate acestea, nu poți să faci baie în ocean tot timpul anului. În primul rând pentru că apa oceanului este în general mai rece decât Marea Mediterană cu care sunt obișnuiți turiștii români, iar iarna mai scade cu câteva grade temperatura apei. În general, din aprilie până în noiembrie, chiar și decembrie se poate face baie în ocean, pentru că apa are peste 19-20 grade Celsius.
Ce poți să vizitezi în Gran Canaria
Lista este lungă. În primul rând nu trebuie să ratezi Dunele Maspalomas. Este un mic deșert ce se întinde pe coasta de sud-vest a insulei Gran Canaria. Aici te vei simți mai degrabă ca în Maroc sau Tunisia, nicidecum ca în Spania. Parcul natural se întinde până la malul Oceanului Atlantic, unde vei descoperi și o plajă de…nudiști. Da, nudiști. Nemți, englezi fără inhibiții fac plaja pe și lângă dunele de nisip. Însă nu toată plaja Maspalomas este plină de oameni dezbrăcați. Între stațiunile Maspalomas și Playa del Ingles este o plajă amenajată cu șezlonguri unde sunt oameni de toate vârstele. În costume de baie. Ca o remarcă interesantă, o parte din scenele filmului Allied (2016), cu Brad Pitt, care se petreceau în Maroc, au fost filmate în Gran Canaria.
Insula este cunoscută pentru plajele sale superbe. Amadores și Amfi del Mar sunt doua dintre ele. Deși sunt amenajate artificial, merită petrecută cel puțin o zi la fiecare dintre cele două plaje. Pentru iubitorii de plaje sălbatice, o alegere bună poate să fie Patalavaca, plajă situată tot în sudul insulei, aproape de Amfi del Mar. Probabil că cea mai cunoscută plajă este Playa de las Canteras. Se află în capitala insulei, Las Palmas de Gran Canaria, însă trebuie să aveți în vedere că aici bate vântul destul de puternic, tot timpul anului.
De pe lista obiectivelor nu trebuie să ștergem Puerto de Mogan. Micuțul port se află tot în sudul insulei și este perfect pentru a petrece o după-amiază liniștită. Se mai numește și Veneția Insulelor Canare, pentru că aici este un canal care străbate satul pescăresc. Terasele și restaurantele din port te vor ademeni cu preparate care mai de care. Însă, atenție! Prețurile sunt puțin mai ridicate față de alte stațiuni din sudul insulei.
Însă Gran Canaria nu înseamnă doar litoral. Insula este în mare parte muntoasă. Cea mai mare altitudine este de peste 2000 de metri, iar traseul din sudul insulei până în nordul ei, cu mașina, se parcurge în aproximativ 2 ore, prin munți. Dar merită! Peisajul este spectaculos. De la peisajul deșertic din sudul insulei, fără pic de vegetație, poate doar cu cactuși, vei trece muntele în nordul insulei, unde vei descoperi pajișți cu verdeață și pomi fructiferi. Asta din cauza curenților. Sudul insulei este protejat de curenții care vin dinspre nord. Astfel, în nordul insulei tot timpul este cu 2 sau 3 grade mai puțin față de sudul insulei și plouă des. Pe drumul între sudul și nordul insulei trebuie neapărat să oprești în orășelul Teror. Este o localitate tipic canariană, cu case cu balcoane din lemn. Aici poți să mănânci înghețată de casă, făcută cu lapte de capră, și să cumpere ca și suvenir sticluțe cu rom canarian, cu miere sau caramel.
Un alt obiectiv interesant este Cocodrilo Park. Este o grădină zoologică unde veți găsi, pe lângă toate speciile de crocodil și aligator, și alte vietăți interesante, cum ar fi cimpanezei, papagali etc.
Cum sunt prețurile în Gran Canaria
Gran Canaria nu este o destinație scumpă. Prețurile sunt modice, mai ales pentru turiștii englezi sau irlandezi care vin aici în vacanțe într-un număr mare. Să plptești 4 euro pentru un mic dejun englezesc sau 12 euro de persoană pentru o porție de mâncare este ieftin în comparație cu țările lor de baștină. Însă în comparație cu Tenerife, destinația este mai scumpă. Asta și din cauza faptului că nu este o destinație la fel de comercială ca Tenerife. Gran Canaria este mai liniștită, mai exclusivistă, cu gastronomie de calitate superioară față de cea din Tenerife. Nici cazarea nu este scumpă aici. Pentru o noapte de cazare la un hotel de apartamente de 3* (majoritatea hotelurilor de aici sunt cu apartamente în regim hotelier), cu mic dejun, un turist trebuie să scoată din buzunar aproximativ 50-70 de euro.
Ce să mănânci în Gran Canaria
Uf, sunt atâtea preparate ce merită încercate… În primul rând, spaniolii sunt celebri pentru cunoscutele bocadillos. Practic, sunt niște sandvișuri pe care ei le consumă la micul dejun sau ori de câte ori le e foame. Astfel, poți să încerci bocadillo cu jamon, cu ton sau cu creveți, toate sunt delicioase. Merită încercate toate felurile de pește proaspăt. De la lup de mare (seabass) până la corvină. Cea mai bună garnitură pentru orice fel de pește este o porție de cartofi canarieni. Sunt cartofi noi, de dimensiuni mici, care sunt fierți și peste care se adaugă un sos specific canarian, făcut din ardei iuți (mojo picon) și usturoi și condimentat cu chimion (că doar suntem aproape de Maroc). Restaurantele frecventate de turiști servesc o variantă mai light acestui sos, pentru că nu este foarte picant. Iar de băut se poate consuma de la tradiționala sangria până la suc de portocale (are un gust aparte pentru că sunt portocale prospete, crescute pe insulă).